Followers

Saturday, June 18, 2011

-m-e-l-e-l-e-h-

haaaa sempena puasa n raya yang akan datang...aku nk kongsi skit resepi yang best2 time2 camnie mmg jd feberet student2 pmpuan nk pose ganti...muahaha bese la..manusia nie semua suke tangguh2kan keje diorg kn.... aku dlu...klu ank pose time skolah je...klu cuti alamat mmg stgh hari je pose gantinyer!!! hahaha time 2 boleh la saving skit duet,...tp bkn tok bli topap tau...aku dlu mne pndai couple2 pon...enset pon ade cam xde...x bertopap langsung...hahaha time 2 aku nie kerek skit...idop tanpa laki itu menyenangkan bagi aku..tp skang i cant breath without my goyi a.k.a kerol...hahaha..ok2 mle2 aku nak perkenalkan kek...nie diaaaa

Ramuan kek coklat

Bahan A :-

  • 180 gm mentega
  • 170 gm gula halus (gula kastor)
  • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
  • 20 gm serbuk koko *
  • 120 gm tepung halus *
  • 1 camca teh baking powder *
  • (bahan * diayak bersama)

Bahan B :-

  • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60 gm gula halus (gula kastor)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 biji telor gred A

    Cara Penyediaan

    1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
    2. Putar mentega dan gula hingga putih.
    3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
    4. Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
    5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
    6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
    7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
    8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
    9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
    10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
puding caramel

Cara Penyediaan

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
  5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
  9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
  10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais


Nasi Lemak Harum Halba

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • * 2 mug beras (dicuci bersih)
  • * 1/2 mug santan pekat
  • * 2 mug air(ikut jenis beras)
  • * 1 biji bawang putih (di mayang halus)
  • * 1/2 inci halia (di ketuk / dihiris )
  • * 1 sudu kecil halba
  • * 1 sudu kecil garam
  • * Sehelai daun pandan

Cara Membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker.
  2. Masak nasi seperti biasa. Kacau sedikit semasa nasi mendidih dan ketika nasi hampir kering supaya santan bergaul rata.
  3. Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, bilis goreng, sambal sardin, kangkung rebus atau apa sahaja lauk kegemaran anda.
  4. Nasi Lemak ini akan mengeluarkan bau yang sangat harum ketika mendidih. Pasti perut terasa tak sabar untuk menikmatinya. Selamat mencuba!
IKAN BAKAR MALIM
Bahan:-
Ikan mengikut pilihan masing - akak guna ikan kachi

Bahan perapan - (kisar semuanya)
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 batang serai
  • 4 inci lengkuas
  • 3 inci halia
  • 3 inci kunyit hidup
  • 10 biji cili kering - ikut suka
  • sedikit asam jawa,garam
Bahan kuah asam:
  • 2 sudu cili kisar
  • 2 biji tomato dicincang halus
  • semangkuk kecil asam jawa
  • sedikit gula,garam
  • 3 ulas bawang merah dipotong
  • sedikit minyak utk menumis
Bahan utk kuah kicap
  • 5 biji cili padi
  • 3 sudu cili kisar
  • 4 sudu kicap manis
  • 2 sudu kicap masin
  • 1 sudu kicap pekat
  • sedikit minyak utk menumis
Cara
  1. Bahan perapan digaulkan bersama ikan dan bakar ikan hingga masak.(akak perap 1 jam lebih)
  2. Utk membuat pencicah kuah asam, panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik bau dan garing.
  3. Buat langkah sama dgn kuah kicap. (Akak kisar kasar jek bahan-bahan dan tumis, masak hingga didih)
  4. Setelah siap hidangkan ikan yg dibakar bersama kuah pencicah yg dimasak tadi.
  5. Boleh dihidangkan bersama2 nasi putih,timun mahupun ulam-ulaman.
SELAMAT MENCUBA (^__^)

2 comments:

  1. cis, stakat google je gmba..nk tgk yg ko wat sndiri la..haha

    ReplyDelete
  2. huh! blog aku nie nk tlong awezzzz2 yg cm ko...
    aku tau ko memerlukan resepi....huahuahua
    bkn tnk cube...almaklum laaa aku nie bz skit skg.... xde buat2 nie...bli je(bongkak) hahah

    ReplyDelete